
Stambyte – När och varför?
Stambyte innebär att man har en tanke som fastighetsägare att byta ut stammarna i fastigheten.
Men många gånger är det vanliga tätskikt eller de installationer som skett i badrummen som först orsakar de allra första problemen runt vattenskadorna.
Det är med andra ord inte alltid själva stammarna som startar ett stambytesprojekt i en fastighet.
Stambyte kan innebära att man river ut hela inredningen i badrum
När det gäller ett traditionellt stambyte så behöver:
- All befintlig inredning rivas ut (badkar, toalett, handfat och armaturer)
- Väggar och golv (tät- och ytskikt) behöver också rivas
Tätskiktens skick avgör om bytet av stammarna är behövligt och när
Det finns en stor variation i många flerbostadshus i Stockholm beroende på badrummens ålder och därmed tätskiktens skick.
Tyvärr gäller detta i synnerhet i bostadsrättsföreningar i Stockholm, där man ofta inte har samma kunskap om problemet och byter styrelse lite för ofta. Vilket ger att man inte har koll över när behovet uppstår.
Löpande avloppsservice och rörinspektion bestämmer ofta tidpunkten av stambyte
Många av de vattenskador som uppstår bland våra kunder har ofta sitt ursprung i bristande tätskikt eller golvbrunnar. Vatten har en förmåga att hitta de mest underligaste vägarna runt stammarna.
Våra kunder på Avloppsservice vårdar genom oss sina stammar genom regelbunden spolning och emellanåt så sker filmning av avloppsrören inifrån genom rörinspektion.
Vi hjälper fastighetsägare att planerar sitt framtida stambyte utifrån stammarnas skick.
Det är inte alltid som det behövs ett regelrätt stambyte utan det kan vara enklare och bättre med relining.
Relining innebär att vi inte behöver göra ett större projekt när det är dags för stambyte.
Så istället för att få ett antal nyrenoverade badrum som behöver slås sönder för att komma åt stammarna, så skapar vi en enklare och kostnadeffektivare lösning för de schakt som ligger bakom tätskiktet.
När är det dags för stambyte?
Det finns egentligen inget bra svar på den frågan när det gäller stambyte.
Därför har vi skapat en liten checklista runt stambyte:
- Har stammarna redan uppnått sin tekniska livslängd, så bör man byta stammarna
- Inspektera badrummens skick
- Utför en rörinspektion med fokust runt stammarnas skick
- Gå igenom ekonomin: Har man råd att slå sönder nyrenoverade badrum eller är relining smartare
- Stammar kan annars bytas ut vid badrumsrenovering
- En smart fastighetsägare tar tag i den här frågan redan innan den svagaste länken börjar orsaka kostsamma vattenskador
Ett smartare sätt att planera sina framtida stambyten är att se på helheten när det kommer till teknisk livslängd för de olika delarna i systemet.
Om man exempelvis räknar med att badrummen behöver renoveras vart 25:e år och stammarna vart 50:e år skulle man kunna samordna varannan tidpunkt för badrumsrenovering med ett stambyte.
Vilket ger att relining kan vara ett bra alternativ för stambyte under periodiseringen på 25 år respektive 50 år.
De olika stegen i ett stambyte
Ett stambyte är en omfattande process som kräver noggrann planering och ofta är det bäst att anlita en byggprojektledare som kan ta hand stambytet.
Inför stambytet måste följande göras:
- Behovsanalys. Anlitar du en byggprojektledare är det den personen som ansvarar för analysen.
En förstudie/inventering utförs för att ta reda på kvaliteten på de befintliga badrummen, rören och stammarna - Beslutsunderlag. Informationen som byggprojektledaren tar fram presenteras i ett beslutsunderlag
- Informationsmöte med de boende. Ett stambyte är ett stort och påfrestande ingrepp i de boendes liv och vardag. Därför är det mycket viktigt att kommunikationen sköts på ett klanderfritt sätt.
- Färdigprojektering. För att kunna ta in offerter som går att jämföra behöver man ta fram underlag som på ett tydligt sätt beskriver det man vill ha utfört
- Prisförfrågan. När metoden är bestämd är det dags att skicka ut offertförfrågningar till ett antal företag som kan utföra stambyte
- Planering. Fastighetsägaren planerar, tillsammans med byggprojektledaren och entreprenören, hur och när stambytet ska utföras.
- Stambyte. Stambytet påbörjas.
Vilka är fördelarna med relining mot stambyte
- Boende kan bo hemma medan renoveringen pågår.
- Då vi inte nödvändigtvis behöver riva ut det gamla röret kan vi till en lägre kostnad, installationstid och mindre miljöpåverkan installera skarvfria rörsystem.
- Man slipper de tidskrävande och kostsamma ingrepp i fastigheten som ett traditionellt stambyte innebär. Och renoveringen kan utföras utan att onödig rivning och bilning av golv och väggar.
- Nästan helt oavsett tidigare skick så återställs avloppsstammens funktion med relining.
- Nya anslutningar kan monteras mot befintlig stam.
- Relining ger ett självbärande rörsystem fritt från skarvar, från början till slut. Genom dimensionsförändringar, böjar och via alla förgreningar garanteras täthet som täcker förskjutningar, hål och sprickor.
- Reliningen gör det omöjligt för till exempel rötter att växa in i ledning och för dag- och spillvatten att rinna ut till kommunala anslutningar.
- Hållbarheten för relinade rör är minst 50 år.
Kontakta oss så hjälper vi er med att planera ert arbete runt stambyte.
Andra tjänster

Vi är redo att rycka ut!
Välkommen att kontakta oss på något av följande sätt:

Öppettider:
Måndag- Fredag: 07:00-16:00 Jourservice gäller 24/7 utöver dessa tider med rörjour.
Vi reder ut era frågetecken med genom att svara på de vanligaste frågorna vi stöter på här, och hoppas att det ska bringa klarhet och hjälpa dig på vägen. Vi finns såklart alltid tillgängliga att kontakta om du inte finner det du söker efter här.
Vi är det trygga, personliga valet som hjälper dig med all avloppsservice! Som familjeägt bolag har vi en väl grundad företagsanda som bygger på hårt arbete, hög kvalitet och att jobbet alltid blir klar enligt överenskommelse.
Vi på Avloppsservice har ambitiösa tillväxtplaner och är alltid på jakt efter nya, drivna medarbetare. Vi söker dig som kommer till jobbet för att utveckla och utvecklas. Är du redo för en ny utmaning – välkommen att skicka in din ansökan!