
Vanliga frågor & svar
Avloppsrensning hjälper er att spola rent och återställa avloppet samt flödet till det normala.
Rensa ditt avlopp genom högtrycksspolning är den mest effektiva, skonsamma och miljövänliga metoden på marknaden för avloppsrensning och stopp i avlopp.
Vi hjälper fastighetsägare och förvaltare i Stockholmsområdet med effektiv rensning av avlopp.
Avlopp
Vad är ett avloppssystem?
Ett avloppsystem tar hand om avloppsvatten och leder det vidare till reningsverk. Avloppsystem som finns i bostadsrättsföreningar och samfälligheter går förr eller senare ut till kommunala avloppsystemet.
Ett enskilt avlopp däremot är ett avloppssystem som ligger utanför det kommunala avloppssystemet, och det kommer i flera olika lösningar.
Vad orsakar stopp i ett avlopp?
Stopp i avloppet kan orsakas av många olika skäl. Några av de vanligaste orsakerna är matrester, fett, handdukspapper, föremål eller att ledningarna är i dåligt skick.
Vi rekommenderar inte att ni använder propplösningsmedel då det oftast innehåller farliga kemikalier och gör att problemet förvärras. Det finns miljövänligare alternativ! Kontakta oss på 08-25 17 32 om du behöver hjälp med ett stopp eller läs mer om högtrycksspolning vid stopp i avlopp här.
Hur vet jag om ett rör i avloppet är trasigt?
Om du inte har en synlig vattenskada är det svårt att veta om dina rör är hela eller trasiga. De kan läcka i det tysta. Vanliga tecken på att man bör boka en rörinspektion är vid återkommande stopp i avloppet, vattenskador/fukt, luktproblem, skadedjur som t ex flugor eller råttor har tagit sig in i fastigheten. Men det kan även vara på grund av annat. Ring oss för rådgivning om du är osäker, på 08-25 17 32!
Vad orsakar luktproblem i avloppet?
Luktproblem kan vara mycket svåra att lokalisera då det kan orsakas av flera olika faktorer. Ofta ser man att anslutningar är gamla och därför inte täta i t ex badrum och kök. Men det kan också påverkas av ventilation, hål eller sprickor i avlopp, undertryck, m.m.
Vad gör ni med rötter i avloppet?
För att kunna avhjälpa problem med rötter i avloppsnät så går vi in i röret med mekaniska verktyg som i kombination med vatten under högt tryck skär bort rötterna, så kallad rotskärning. Rotskärningen är oftast inte en permanent lösning eftersom att rötter i avlopp oftast beror på spricka eller sättning i röret och då så krävs det att man relinar. På så vis skapas ett nytt skarvfritt rör som gör det omöjligt för rötterna att tränga sig in i röret. Läs mer om rotskärning här.
Hur lång är avloppets livslängd?
Det är väldigt svårt att avgöra på förhand säga hur länge ett rör skall hålla. Vi brukar dock hävda att nyinstallerade rör i genomsnitt bör hålla mellan 30-60 år. Hur rören används och i vilka förhållanden de befinner sig i och hur de underhålls är till exempel avgörande för hur länge dina rör håller sig i gott skick.
Om du är osäker och idag inte vet status på ditt avloppsnät så rekommenderar vi att ni bokar en rörinspektion. Kontakta oss här eller läs mer om rörinspektion.
Vilka olika lösningar finns för enskilda avloppssystem?
Man kan dela in anskilt avlopp i tre huvudgrupper:
- Minireningsverk
- Infiltration och markbädd
- Sluten tank även s.k. septiktank
Vilken avloppslösning som passar bäst i det enskilda fallet avgörs dels av markförhållanden och krav som ställs av kommunen i aktuellt område.
Vad är en avloppsstam och vilken funktion fyller den?
Avloppsstammar leder vidare avloppsvatten från gemensamma utrymmen i fastigheten. Dessa gemensamma utrymmen kan vara t ex badrum, kök, städskrubbar eller andra våtutrymmen. När man pratar om avloppsstammar så är det oftast ledningar som är vertikalt belagda i fastigheten. Man kan dela in stammar i två olika grupper:
- Kombistam (WC och kök)
- Köksstam (Endast kök)
Relining
Vad är relining?
Relining är ett samlingsbegrepp för en rad olika metoder att renovera/förnya rör och ledningar i fastigheter.
Gemensamt för relining är att det ger fastighetsägare, hyresgästen eller lägenhetsinnehavaren en bekvämare lösning än att byta ut ledningarna genom traditionellt stambyte. Läs mer om relining här eller titta på denna video för att lära dig mer:
När bör man relina/stambyta?
Frågan om att renovera avloppsrören och hur ofta stambyte bör utföras är beroende på dess material och status men man brukar säga att stambyte eller relining brukar bli aktuell efter 40-60 år. Vill du läsa lite mer specifikt om ditt behov så har vi även skapat information för olika fastigheter: relining för samfällighet, relining för villa, relining för radhus. Representerar du en BRF? Läs mer om relining för BRF.
Hur länge håller de nya rören vid relining?
De nya rören ska ha en hållbarhetstid på minst 50 år, precis som ett PVC-rör. Vi lämnar långa garantitider på våra installationer.
Går det att relina trasiga rör?
I många fall är det möjligt att relina trots att ledningarna är trasiga, men det varierar från fall till fall. Vi utför endast relining när vi ser att slutresultatet blir bra.
Kan man bo hemma under renoveringen när man relinar?
Avloppet kommer vara avstängt under installationer men ni kan bo kvar under renoveringsperioden. Vid behov ser vi till att plocka fram en lämplig lösning för WC-behov.
Hur lång tid tar det att relina?
Hur lång tid en relining/rörinfodring tar att utföra beror på många olika faktorer. Vi använder oss av trygga och säkra metoder medan vi samtidigt fokuserar på att planera våra projekt noggrant och minska störningsmoment för boendeinnehavare.
För att enklast kunna svara på denna fråga så behöver vi göra en bedömning med er på plats. Kontakta oss på 08-25 17 32!
Behöver man bryta upp golv eller väggar?
Fördelen med relining är att man slipper riva upp väggar och golv i de flest fall. Det är inte helt ovanligt att man behöver göra något upptag för att få åtkomst till rörstrukturen.
Övriga frågor & svar
Hur ofta bör man stamspola och varför?
Förr eller senare slår det stopp i stammarna vilket oftast leder till kostsamma vattenskador. Med våra skonsamma metoder ser vi till att rensa avlagringar och annat som skador insidan av avloppsnätet och på så sätt förlänger stammarnas livslängd. Tumregeln är att man bör stamspola cirka var femte år men det kan variera mellan olika fastighetsbestånd.
Läs mer om stamspolning här.
Hur går högtrycksspolning till?
Förr i tiden använde man avloppsrensning med hjälp av en mekanisk vajer. Nuförtiden finns det betydligt skonsammare och effektivare metoder att lösa upp stopp och rensa avloppssystemet vilket är genom högtrycksspolning. Då spolar vi med högt tryckt och mycket vattenflöde med speciella munstycken. Detta rekommenderar vi att man gör med en varsam och erfaren hand för att undvika olämpliga skador i fastighet. Läs mer om högtrycksspolning här.
Vad betyder VVS-installationer?
Service/underhåll och installationer av:
- Värmeteknik – Värmesystem, golvvärme, värmepumpar, kylteknik, och elvärm
- Ventilation – Ventilations och kanalrengöring, driftservice, injustering. Allt för att uppfylla OVK /obligatorisk ventilationskontrol
- Sanitet – Ledningar/rör, stammar, varmvattenberedare, hydrofor, vattenklosett, brunn, avlopp och montering av t ex råttstopp.
Har ni fler frågor om VVS-installationer? Vänligen kontakta en av våra samarbetspartners:
Jag söker en rörmokare – vem kontaktar jag?
Vänligen kontakta en av våra samarbetspartners:
Hur funkar ROT-avdrag?
Alla våra tjänster inom underhåll, reparation samt ombyggnad och tillbyggnad är berättigade för ROT-avdrag Vi sköter hantering med skatteverket utan extra kostnad. Detta innebär ett avdrag med 30% på den delen som är arbetskostnad. För att kunna ansöka om ROT-avdrag så behöver boende innehavare vara ägare av bostadsrätten eller villafastigheten och vi behöver då följande uppgifter:
- Villafastighet – Fastighetsbeteckning & personnummer
- Bostadsrätt – Organisationsnummer på brf, lägenhetsnummer & personnummer
Vad är BRiF och varför ska man anlita ett företag som är medlem i BRiF?
BRiF står för Branschföreningen Relining i Fastigheter och är den rikstäckande organisationen för relining av rörsystem i fastigheter. Föreningen grundades 2009 och har medlemmar verksamma som entreprenörer, leverantörer eller konsulter. Syftet är att ge medlemmarna nya idéer, information och kunskap för att utveckla branschen i rätt riktning.

Ordlista
Avloppsgroda – En avloppsgroda är ett avloppssystem som läggs i toaletter, badrum och vissa våtutrymmen vilket går ihop innan de når avloppsstam.
BBR – Boverkets Byggregler är de regler som gäller för byggnationer i Sverige.
BAS-P och BAS-U – BAS-P och BAS-U är två olika roller med olika arbetsuppgifter och ansvarsområden som ansvara för att upprätthålla en arbetsmiljöplan. BAS-P står för planeringsfasen och BAS-U för utförandefasen.
Dagvatten – Dagvatten är regnvatten och smältvatten från tak och andra hårda ytor i stadsmiljöer. Under naturliga förhållanden fångas regn- och smältvatten upp av växter som renas genom marken innan det når sjöar eller grundvatten. I städer som Stockholm med asfalterade ytor, stenlagd mark, takavrinningar, mm. rinner vattnet istället snabbt på ytan vilket gör att föroreningar samlas upp och rinner ut i sjöar och andra vattendrag.
Dagvattenbrunn – förkortas till DB vilket är en brunn som är avsedd för uppsamling och avledning av vatten. I en dagvattenbrunn samlas sand, löv, barr, jord, grus, mm. ner till botten i ett så kallat sandfång innan det rinner vidare till kommunens dagvattenledningar.
Dränvattenbrunn – förkortas till DR och är avsedd för uppsamling och avledning av vatten från dränledning.
Epoxi – Epoxi är härdplast som bildar en hård och slitstark massa med hjälp av att två komponenter blandas. Den har en mycket hög mekanisk hållfasthet och fäster sig på de flesta material.
Fettavskiljare – Fettavskiljare är en anordning som fångar upp de flesta sorters fetter och installeras för att hindra att fett kommer ut i avloppsledningarna. Verksamheter inom restaurang, livsmedel, slakteri, kaféer, mm. måste enligt lag ha en fettavskiljare.
Nedstigningsbrunn – förkortas till NB och är en nedstigningsbar brunn, huvudsakligen avsedd för kontroll, inspektion, och rensning av anslutande ledningar. Minsta innerdiameten är 900 mm.
Rensbrunn – förkortas till RB och är avsedd för rensning av anslutande ledningar med utrustning som kan manövreras från markytan. Rensbrunn benämndes tidigare som inspektionsbrunn eller spolbrunn.
Renslucka – Rensluckor och rensrör gör det möjligt att få åtkomst till spillvattenledning om stopp uppstår: De kan även utnyttjas för kontroll, besiktningar, inspektion och avloppsrensning.
Rörinfodring – Rörinfodring även så kallat relining är samlingsnamn för ett flertal metoder för att invändigt renovera rören i både fastighet och mark. Metoden har haft en stor tillväxt under de senaste åren då det sparar tid, pengar och minskar störningsmoment.
Rötter – Att rötter tränger sig in i ledningen och orsakar stopp i avloppet är ett vanligt problem för framförallt villaägare. De växer in i avloppsnät genom skarvar, otäta fogar, sprickor, hål m.m.
Råttor & skadedjur – Råttor är allätare och lever på det som kommer från avloppsvattnet. De orsakar problem i avloppssystemet genom att gnaga sönder skarvar i ledningar vilket ofta gör att de får en ingång att ta in sig i fastigheten.
Samfälligheter – Samfälligheter är en egendom som tillhör flera fastigheter gemensamt. Syftet är att underhålla och ta hand om gemensamhetsanläggning av t ex avloppssystem. Samfälligheter är vanligt i radhus- och fritidshusområden och för ägarlägenheter.
Tillsynsbrunn – förkortas till TB och är avsedd för kontroll, inspektion och rensning av anslutande ledningar med utrustning som kan manövreras från markytan.
Vattenlås – Vattenlås fungerar som ett skydd för att förhindra dålig lukt och att annat kommer ut från avloppssystemet. Dessa slammar ofta igen pga. hår, smuts eller dåligt underhåll.

Hittar du inte svaret på din fråga?
Såhär tycker våra kunder!







Frågor & svar
Vi reder ut era frågetecken med genom att svara på de vanligaste frågorna vi stöter på här, och hoppas att det ska bringa klarhet och hjälpa dig på vägen. Vi finns såklart alltid tillgängliga att kontakta om du inte finner det du söker efter här.

Vilka vi är
Vi är det trygga, personliga valet som hjälper dig med all avloppsservice! Som familjeägt bolag har vi en väl grundad företagsanda som bygger på hårt arbete, hög kvalitet och att jobbet alltid blir klar enligt överenskommelse.

Jobba hos oss
Vi på Avloppsservice har ambitiösa tillväxtplaner och är alltid på jakt efter nya, drivna medarbetare. Vi söker dig som kommer till jobbet för att utveckla och utvecklas. Är du redo för en ny utmaning – välkommen att skicka in din ansökan!